Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisali su Sporazum o financiranju za provedbu financijskih instrumenata u okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. godine.

Financijski instrument Mikro zajam za ruralni razvoj namijenjen je mikro i malim poduzetnicima u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru.
Financijski instrument Mali zajmovi za ruralni razvoj namijenjen je mikro, malim i srednjim poduzetnicima u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru.

Korisnicima će na ovaj način biti omogućen brži i lakši pristup financiranju po vrlo povoljnim uvjetima te će im se omogućiti financiranje nekih troškova koji nisu prihvatljivi kao trošak prilikom dodjele bespovratnih sredstava.

Inicijativa za pokretanje financijskih instrumenata rezultat je uočenog otežanog pristupa financiranju za poljoprivredni, prerađivački i šumarski sektor. Primijećene su poteškoće s nedostatnim instrumentima osiguranja, visokim kamatnim stopama, nedostatkom vlastitog učešća u investicijama, nedovoljnog pristupa mikro kreditima te nedostatkom komercijalnih kredita za šumarski sektor.

HAMAG-BICRO kao institucija s bogatim iskustvom u provedbi financijskih instrumenata, posebice u brzoj apsorpciji sredstava predviđenih za ESIF zajmove koja su dodijeljena već u prvih pet mjeseci provedbe, implementirat će svoje znanje i iskustvo u kreiranje novih, povoljnijih rješenja za sektor ruralnog razvoja. Tako će poduzetnicima iz tog sektora postati dostupni financijski instrumenti sa smanjenom kamatnom stopom i smanjenom razinom potrebnih sredstava osiguranja (kolaterala), bez naplate naknade za obradu zahtjeva, bez naknada za rezervaciju sredstava i interkalarne kamate, bez naknade za prijevremenu otplatu kredita te bez obveznog vlastitog učešća krajnjeg primatelja, s počekom od 12 mjeseci i rokom otplate do pet odnosno 10 godina. Kao instrument osiguranja biti će dovoljna samo zadužnica poslovnog subjekta (ostali instrumenti osiguranja prema procjeni rizika).

Zahtjevi za zajmove za ruralni razvoj sa svom propisanom dokumentacijom počinju se zaprimati od 01.rujna 2018. godine.

Više informacija o podnošenju zahtjeva za zajmove dostupno je ovdje.