Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) objavila je poziv za prijavu međunarodnih surad­ničkih projekata u program Eurostars 2, namijenjen tvrtkama koje se bave istra­živanjem i razvojem.

Eurostars je program kojim se potiču mala i srednja poduzeća (MSP) na suradnju sa međunarodnim partnerima u pokretanju istraživačko-razvojnih (IR) aktivnosti. Osnovni kriterij je sudjelovanje minimalno dvije zemlje članice u projektu.

Ciljevi programa:

– potaknuti tvrtke na ulaganje u aktivnosti istraživanja i razvoja te na taj način jačati njihov inovacijski kapacitet,

– potaknuti međunarodnu suradnju poduzetnika,

– stvoriti temelje za međunarodni tržišni plasman.

Glavni partner na projektu mora biti malo ili srednje trgovačko društvo koje se bavi istraživanjem i razvojem. Uloga razvojno istraživačkih poduzeća u projektu mora biti značajna.
Barem 50% ukupnih projektnih troškova vezanih uz IR aktivnosti moraju ostvariti IR poduzeća, no taj postotak ne može uključivati troškove podugovaranja.

Vrsta projekta: Razvoj novog proizvoda, usluge ili procesa.

Maksimalna vrijednost financiranja iznosi 200.000 EUR ili do 60 % za mikro i mala poduzeća te 50 % za srednja poduzeća, ovisno što je manje.

Sredstva iz Programa NE SMATRAJU se potporama male vrijednosti („de minimis“ potpore).

Maksimalno trajanje projekta je 36 mjeseci.

Prihvatljivi troškovi

  • plaće zaposlenih,
  • oprema i sitni inventar,
  • troškovi usluga,
  • troškovi putovanja,
  • ostali razvojni troškovi.

Proces prijave

  1. Pretprijava

HAMAG-BICRO ovim putem poziva tvrtke da pošalju radnu verziju svoje prijave kako bi im se pomoglo s konkretnim savjetima kako napisati finalnu prijavu za Eurostars program koju ocjenjuju neovisni ocjenjivači EUREKA tajništva (Bruxelles).

U sklopu pretprijave otvoren je i natječaj „Voucher program za usluge stručnjaka za pomoć u pripremi projektne prijave u program Eurostars“Voucheri u iznosu od 30.000 kuna dodjeljivati će se najbolje ocijenjenim pretprijavama za sufinanciranje usluga stručnjaka za pomoć u pripremi projekata. Program dodjele Vouchera potražite ovdje.

Dostava pretprijave nije obavezna,  no na ovaj način tvrtke imaju sljedeće mogućnosti:

  • dobiti Voucher u iznosu od 30.000 kuna za usluge stručnjaka,
  • provjeriti koliko je projekt u skladu s propozicijama programa te
  • dobiti konkretne povratne informacije kako poboljšati prijavu.

Pretprijava se popunjava na engleskom jeziku i potrebno ju je slati putem online sustava. Pristup ONLINE verziji pretprijave potražite ovdje.

  1. Prijava

Prijava se sastoji od 2 koraka:

1. Online prijava putem popunjavanja Eurostars Obrasca za prijavu (eng. Eurostars Application Form)- do 28.02.2019. ili do 12.09.2019.

2. Nacionalna dokumentacija za hrvatske partnere agenciji HAMAG-BICRO (do 07.03.2019. ili 19.09.2019.) prema Priručniku za program Eurostars.

 

Natječajnu dokumentaciju možete pronaći na poveznici.

Izvor: https://plaviured.hr

Za dodatne informacije i pomoć u pripremi slobodno nam se obratite