[SAVJETODAVNI ČLANAK]

Jedno od glavnih pitanja koje se nameće poduzetnicima i onima koji žele započeti vlastito poslovanje je zašto i kako izraditi uspješan poslovni plan.

ZAŠTO izraditi poslovni plan?

Odgovorit ćemo citatom francuskog pisca Antoine de Saint-Exupery “Cilj bez plana je samo želja” (“A goal without a plan is just a wish”).
Planiranje poslovanja je izazov s kojim se mnogima teško uhvatiti u koštac. Izrada pisanog poslovnog plana nas prisiljava da budemo konkretni, da pronađemo informacije koje će definirati poslovanje, da si vizualiziramo naše planove. Što više preciziramo detalja, lakše ćemo vidjeti naš cilj, a to je bitno u poduzetništvu – dobro planiranje.
Prilikom planiranja poslovnog plana neophodno je imati na umu da poslovni plan izrađujete radi sebe, a tek zatim radi zahtjeva okoline, te da osobno sudjelujete u njegovoj izradi jer Vi sami najbolje znate što želite ostvariti, dok Vas konzultanti savjetuju i pomažu s oblikovanjem poslovnog plana.

KAKO izraditi poslovni plan?

Poslovni plan je ustvari strategija kojom poduzetnik definira kako se trebaju koristiti pojedini resursi i određene vještine radi ostvarenja zacrtanih ciljeva razvoja poduzeća.

Prilikom izrade poslovnog plana potrebno je analizirati sve aspekte koji utječu na pokretanje Vaše poslovne ideje. Na početku potrebno je dati odgovore na ključna pitanja:

Tko su vaši kupci
– da li postoji interes za vašim proizvodima/uslugama kod ciljanih kupaca, gdje se oni nalaze

Koji su to proizvodi/usluge koje nudite
– istaknuti po čemu su bolji u odnosu na druge slične ili iste proizvode/usluge; zbog čega će netko tražiti baš vas

Na koji način ćete nuditi svoje proizvode/usluge
– najadekvatniji kanali prodaje kako biste lakše došli do svojih kupaca; marketing

Koliko vam je potrebno financijskih sredstava
– definirati troškove investicije: oprema za proizvodnju, ulaganje u ljudske resurse, početnička obrtna sredstava..

Koliki su troškovi poslovanja
-iznosi za plaće djelatnika, nabava sirovina, režijski troškovi, najam ureda i sl.

Kolika je cijena Vaših proizvoda/usluga

Koji su izvori financiranja Vaše poslovne ideje
– kreditna sredstva; poticaji; natječaji za bespovratna sredstva

Kolika je planirana zarada

Koji su glavni rizici ostvarenja Vaše poslovne ideje i poslovanja

Izrada poslovnog plana zahtjeva vrijeme i novac, ali će vam pomoći da što realnije i uspješnije isplanirate svoje poslovanje, te spremno nastupite na tržište prema poslovnim partnerima i financijskim institucijama.

I ne zaboravite, za uspješno poslovanje nisu dovoljni poslovni plan i financijska sredstava, potrebno je nadograđivati vještine i znanja o poslovanju koji će Vam pomoći da uspješno provedete svoju ideju u djelo i da pravilno upravljate financijama i poslovanjem.

 

Piše: Ž.T.