Europska komisija otvorila je natječaj za europske društvene inovacije za 2019. Tema je rješavanje problema plastičnog otpada, a traže se ideje i projekti u kojima se plastični otpad smanjuje uvođenjem sustavnih promjena na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini.

Svrha Natječaja je poduprijeti ideje i projekte kojima se smanjuju plastični otpad i bacanje smeća tako što se mijenjaju ili poboljšavaju postojeći procesi ili uvode posve novi proizvodi i pokreću nove inicijative. Tim inovativnim rješenjima mora se smanjiti količina nastaloga plastičnog otpada ili potaknuti i omogućiti veća ponovna uporaba i recikliranje takvog otpada. Rješenja bi trebala biti prilagodljiva i uvesti sustavne promjene te se odnositi na jedno od sljedećih područja:

  • smanjivanje korištenja plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu
  • recikliranje, ponovna uporaba i prenamjena postojećega plastičnog otpada
  • zbrinjavanje akumuliranoga plastičnog otpada s odlagališta i iz okoliša
  • mijenjanje potrošačkih navika ili maloprodajnih i drugih poslovnih praksi
  • uvođenje novih poslovnih modela i optimizacija lanaca opskrbe
  • uvođenje novih materijala koji su prikladni za kružno gospodarstvo ili koji su održiva alternativa plastici dobivenoj iz fosilnih goriva.

Na natječaju za europske društvene inovacije traže se ideje društvenih inovatora, poduzetnika, studenata, dizajnera, poduzeća, realizatora, proizvođača i tvoraca promjena. Mogu se prijaviti svi koji imaju inovativnu i kreativnu ideju za smanjivanje plastičnog otpada.

Neovisno povjerenstvo odabrat će tri projekta kojima će se u listopadu 2019. dodijeliti po 50 000 eura.

Prijave se mogu podnijeti do četvrtka, 4. travnja, do 12 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Više informacija i prijavu možete pronaći na poveznici.

Izvor: http://www.odraz.hr

Za dodatne informacije i pomoć u pripremi slobodno nam se obratite.