Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je natječaj za mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda, iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2019. – 2023. 

Glavni cilj mjere:
  • povećanje konkurentnosti proizvođača vina kroz modernizaciju vinogradarskih tehnika, promicanje visoko kvalitetnih vinograda i proizvodnju vina prema potrebama i preferencijama potrošača.
Korisnici mjere su:
  • vinogradari – fizičke ili pravne osobe čije se gospodarstvo nalazi na području Republike Hrvatske i koji posjeduju površinu zasađenu vinovom lozom gdje se proizvodi tog područja upotrebljavaju za komercijalnu proizvodnju vinskih proizvoda, a površine vinograda su upisane u Vinogradarski registar.

*Vinograd prihvatljiv za mjeru je vinograd u kojem se proizvodi grožđe za proizvodnju vina i u kojem se mjerom ne provodi uobičajena obnova vinograda tj. ponovna sadnja iste sorte vinove loze na istoj zemljišnoj parceli u skladu s istim sustavom uzgoja vinove loze, kada je loza došla do kraja svog životnog vijeka.

*Nisu prihvatljive površine na kojima se prijavljuje nova sadnja, odnosno premještanje vinograda bez prijavljenih postojećih površina vinograda predviđenih za krčenje.

Maksimalni iznos potpore po projektu u mjeri Restrukturiranje iznosi 750.000 EUR.

Razina potpore iznosi do:
  • 75% prihvatljivih troškova za doprinose u naravi,
  • 75% prihvatljivih troškova za aktivnosti dokumentirane računima ili drugim dokumentima jednake dokazne snage.
Prihvatljivi troškovi su:
  • ulaganja vezana uz zamjenu sorte/sorata i/ili premještanje vinograda i
  • ulaganja prihvatljiva u okviru poboljšanja vinogradarskih tehnika upravljanja vinogradom.

Rok za podnošenje prijava je do 7. svibnja 2021. godine, a natječaj i detaljne upute s popisom obrazaca dostupni su putem sljedeće POVEZNICE.

Izvor: https://www.apprrr.hr/