Temeljem odluke Vlade RH, Upravni odbor Hrvatske agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) donio je odluku o izmijeni uvjeta za tri programa financijskih instrumenata: „COVID-19 zajma za obrtna sredstva”, “Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj” i “ESIF jamstva”. Donesenim izmjenama poduzetnicima su na raspolaganju programi po znatno povoljnijim uvjetima.

U financijskom instrumentu COVID-19 zajam za obrtna sredstva određen je maksimalni iznos zajma od 750.000,00 kuna.

Prihvatljii prijavitelji su mikro, mali i srednji poduzetnici koji su u 2020. godini ostvarili pad prihoda minimalno 20%.

*Poduzetnici se mogu prijaviti na „COVID-19 zajam za obrtna sredstva“ do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca 2021. godine.

U Programu ESIF jamstva povećava se maksimalni iznos jamstva kod ESIF Pojedinačnih jamstava sa 4.000.000 eura na 10.000.000,00 eura uz uvjet da se kod jamstava preko 4.000.000 eura jamči do najviše 50% glavnice kredita/leasinga.

Ministarstvo poljoprivrede je, u suradnji s HAMAG-BICRO-om i Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, izmijenilo Sporazum o financiranju na način da se gornji iznos dostupan za financiranje malih zajmova u programu  Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj povećao s dosadašnjih 50.000,00 eura na 100.000,00 eura.

Prihvatljivi prijavitelji su obiteljska poljoprivredna gospodarstava, obrti ili poduzeća s primarnom djelatnošću.

Prihvatljivi troškovi su kupnja rabljene ili nove poljoprivredne mehanizacije, gradnja i/ili rekonstrukcija objekata za poljoprivrednu proizvodnju (skladišta, objekti za držanje stoke), opremanje farmi, kupnja životinja za potrebe poljoprivredne proizvodnje (mliječne krave, sustav krava-tele, telići za tov, ovce, konji, svinje), kupnja i podizanje višegodišnjih nasada.
*Prijave na navedene financijske instrumente po novim, izmijenjenim uvjetima bit će moguće od  21. rujna 2021.
Više informacija na sljedećoj POVEZNICI.